Heb je wel eens goed naar de bloemblaadjes van de amaryllis gekeken? Die lijken wel van prachtig fluweel. Qua kleuren zijn ze er in het knalrood, wit, paars, geel, roze, zalm, oranje en tweekleurig. Er zitten meestal wel vier tot zes indrukwekkende bloemen aan de steel. Wij spraken met Edwin Vellekoop van Amaranthos Flowers Westland over wat er zo bijzonder is aan de teelt van de snij-amaryllis en waarom de amaryllis een bloem voor bijna ieder seizoen is.

Florist of the month Marianne Guedin

Amaranthos flowers Westland

Met een ongekend groot assortiment van ruim 130 soorten die allemaal uitblinken in kleur en vorm, heeft Amaranthos Flowers Westland werkelijk alles in huis.  “Het kweken van de Amaryllis zit echt in mijn bloed. Binnen de familie wordt deze prachtige snijbloem namelijk al sinds de jaren ’60 geteeld. De teelt van de Amaryllis is mooi, de bloem houdt van warmte dus in tegenstelling tot veel andere bolgewassen vindt de teelt uitsluitend plaats in de kas’, zegt Edwin Vellekoop.

De Amaryllis teelt

Vol passie vertelt Edwin ons van alles over de teelt van de Amaryllis. ‘Het is een meerjarige teelt die gemiddeld drie jaar vast staat. Elk jaar in januari wisselen we één derde van de teelt in het bedrijf. Dit houdt in dat de bollen dan worden gerooid, gesorteerd en van oude wortels worden ontdaan. Na een droogperiode van drie weken worden zij weer terug geplant in ontsmette bedden. Alle oude bollen worden dus altijd hergebruikt, mits ze ziek zijn of als er nieuwe soorten op de markt komen waardoor de oude soorten worden ingeruild.’’

Na de bloeitijd, eind januari moeten de bollen weer energie opdoen in de vorm van licht en warmte voor het nieuwe seizoen. De bollen groeien het beste bij een temperatuur van 21.5 graden Celsius. De warmte die nodig is voor de bollen wordt zoveel mogelijk van een nabijgelegen tomatenkweker betrokken, die zijn warmteoverschot dus niet hoeft te vernietigen. “Wij helpen elkaar een beetje, op deze manier hoeven wij geen extra gas meer te verstoken. Vervolgens is het tijd voor de koelperiode- die in de zomer plaatsvindt. De teeltbedden worden in deze periode schoongemaakt. Hierna worden de bollen opnieuw geplant en komen de eerste stelen langzaam uit de bol. Zo is de cirkel weer rond is en gaan we weer een nieuw bloeiseizoen tegemoet! zegt Edwin.’’

Florist des Monats Marianne Guedin

Een bloem voor bijna ieder seizoen

De snij-amaryllis wordt vaak gezien als een echte kerstbloem, maar wist je dat deze showstopper ook in de herfst niet mag ontbreken? Naast de bekende rode kleuren zijn er namelijk ook prachtige warme herfstkleuren beschikbaar. Om de veelzijdigheid van het amaryllisassortiment onder de aandacht te brengen, introduceren wij deze week een verassende mixbox. Deze mixbox is gevuld met vijf keer drie verschillende soorten. Perfect om de meest prachtige herfst en winter boeketten te maken.

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig