Ze kleuren de mooiste dag van je leven én bieden troost op de moeilijkste momenten: lelies. Daarom zijn wij zo blij met onze nieuwe Flourishing Partner Dutch Lily Masters, die ons jaarrond voorziet van de allermooiste lelies van Nederlandse bodem. Vandaag nemen we een kijkje in de kassen van deze gepassioneerde leliekwekers, om ons te vergapen aan hun schitterende meesterwerken. Kijk je mee?

Dutch lily masters grower

Samen aan het roer

Klaas Wagenaar, Wim-Jan Paauw en André Imanse stonden tot voor kort aan het roer van hun eigen familiebedrijven, met ieder een rijke geschiedenis die generaties teruggaat. “We kregen steeds vaker de vraag of wij onze hogere kwaliteit lelies ook in grotere partijen konden leveren”, vertelt Paauw. “Als bevlogen leliekwekers kwamen we met elkaar in gesprek. We ontdekten dat we dezelfde hoge kwaliteitsnormen hanteerden en dat we elkaar goed zouden kunnen aanvullen.”

Oude meesters, nieuwe meesters

Dutch Lily Masters werd geboren. Drie sterke leliemerken onder één nieuwe naam. “Omdat wij trots zijn op onze Nederlandse roots, vonden wij de link naar geschiedenis, ambacht en kunst heel passend. Oude Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh zijn wereldwijd bekend. Waar zij voor stonden, vertalen wij door naar het nu: excellente meesterwerken creëren die indruk maken. Natuurlijk steeds vernieuwend, met een knipoog naar de moderne kunst. Wij zien onze lelies als de meesterwerken van vandaag.”

creatin with lilies dutchlilymasters
weiße Lilien

Ieder z’n specialiteit

Er bestaan ontelbaar veel soorten lelies. Naast een aantal seizoensgebonden ‘specials’, richt Dutch Lily Masters zich bewust op tien prachtsoorten die het hele jaar beschikbaar zijn, zoals de Table dance, de Santander en de Frontera. “Die laatste soort is exclusief bij ons verkrijgbaar”, vertelt Paauw trots. “De lelies groeien verspreid over zes locaties in 20 hectare aan kassen. Sinds de samenwerking kunnen we ons per locatie op een paar soorten specialiseren. Dat is niet alleen efficiënter, maar zorgt ook voor kwalitatievere lelies. De meest waardevolle momenten in het leven verdienen nou eenmaal de allerbeste lelies.”

Elk seizoen weer

In drie maanden tijd groeien de bollen uit tot ware meesterwerken. Dat betekent: ieder seizoen een verse oogst. “Nu we samenwerken, kunnen wij garanderen dat de gewenste grootbloemige meesterwerken jaarrond leverbaar zijn. Ook voor grotere events”, vertelt Paauw. “Witte lelies zijn nog steeds veruit het meest populair en doen het goed op bruiloften én begrafenissen. Witte lelies zijn ook mijn persoonlijke favoriet.”

Lilienstrauß
Newest lilies dutch lily master

Een lelie voor iedereen

Uiteindelijk is de allermooiste lelie: de lelie waar de klant blij van wordt. “Hoewel ik zelf na al die jaren nog steeds geniet van de geur van lelies,” gaat Paauw verder, “verschilt de smaak per land. Daarom ontwikkelen we een niet-geurende soort. Wij luisteren altijd naar de wensen en behoeftes van de bloemist. Zo zijn de bloemen van onze lelies bovenaan gepositioneerd, zodat ze goed passen in boeketten. Bloemist blij, consument blij, wij blij!”

Keep on rollin’

Wie wil groeien, moet slim zijn. Daarom maakt Dutch Lily Masters gebruik van een uniek rolcontainersysteem. “Hierbij rollen de kisten met lelies, gestuurd door een hypermodern intern transportsystem, volautomatisch door de kas”, legt Paauw uit. “De lelies komen naar de plukker toe en onderweg krijgen ze automatisch precies de juiste hoeveelheid water. Dankzij deze slimme automatisering kunnen we nog meer lelies leveren, terwijl de kwaliteit constant en hoog blijft.”

pěstební nádoba dutch lily masters
les lys durables

Groene lelies

Dutch Lily Masters is helemaal van deze tijd en maakt haar meesterwerken zo duurzaam mogelijk. En dat is te zien aan de hoogste certificeringen van MPSA en Global Gap. “Lelies zijn snel tevreden; een kas van 16 graden is al voldoende. Alleen tussen oktober en maart hebben ze wat extra licht nodig. Energie komt van de zonnepanelen op onze daken. Wij gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar werken sinds anderhalf jaar met natuurlijke bestrijding door middel van insecten.

Wekelijks worden de natuurlijke vijanden uitgezet, waarna we de populatie in de gaten houden. Het plantensubstraat in de potgrond wordt 100% gerecycled. En onze lelies krijgen regenwater te drinken. Ook dit is een gesloten cyclus.”

Als dat geen Hollands meesterwerk is?

Gluren bij de meesters

Wil je graag een kijkje nemen achter de schermen van Dutch Lily Masters? Tijdens ons bezoek aan de ‘nieuwe meesters’ maakten wij deze exclusieve video. Bekijk ‘m hier!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig