Wie kan een bloemist beter inspireren dan een andere bloemist? Als Europa’s nummer 1 platform voor bloemisten hebben wij de mogelijkheid om veel van de meest succesvolle bloemisten in de sector te leveren. Vanaf nu presenteren we op onze website elke maand één van hen. Een diversiteit aan Europese bloemistenkunst met veel frisse inspiratie voor uw bloemenzaak! 

Italië is een icoon van stijl in de wereld. Dit geldt voor alles, van mode tot meubels. Over het algemeen is kunst een term die vaak wordt geassocieerd met Italië. Maar wat weten we over de Belpaezen als we het niet hebben over doeken en stoffen, maar over bloemen? We spraken met Massimo Iodice, evenementenplanner en eigenaar van Flover, een van de meest exclusieve winkels in Napels, over bloemisterij in Italië.

Italiaanse bloemisterij in het verleden

“De waarheid is dat Italië zich tot voor kort niet ten volle had gerealiseerd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van bloemen”, vertelt Massimo Iodice ons. “Als je door de straten van Milaan of Rome liep, zag je nauwelijks tot geen boetieks met bloemen en planten, of met originele creaties, zoals je in de straten van Amsterdam of op bepaalde boulevards in Parijs kon zien. En misschien was dat wel zo’n beetje de hele wereld, want de markt vroeg er niet zo veel om. De Italiaanse bloemenmarkt hield zich vooral bezig met begrafenissen of evenementen. En vaak is het de vraag die het aanbod creëert.” 

Freesia Orange
Blumenhändler Napels

Hoe zit het vandaag de dag?

De wind is gedraaid, want vandaag de dag wordt Italië zeer gewaardeerd in de bloemenwereld. “We hebben onze eigen stijl ontwikkeld. Bloemen zijn iets levends, en veel van mijn collega’s en ik – Iodice – gaan verder. Wij proberen kunst te maken van deze prachtige en fragiele wezens, de stengels, bloemblaadjes en bladeren waar we elke dag mee te maken hebben”. “We zetten in de composities, op een natuurlijke manier, onze verhalen en de verhalen van onze regio’s uiteen.” “En vaak kunnen we deze creaties tentoonstellen in de prachtige structuren van paleizen of villa’s die klanten kiezen als decor voor hun evenementen. Plaatsen van uitzonderlijke schoonheid, vaak met uitzicht op de zee of genesteld in een prachtig landschap. Deze combinatie is vaak verbazingwekkend, en daarom beginnen veel mensen, vooral niet-Italianen, steeds vaker ons land te kiezen als locatie voor belangrijke feesten.”

Flover is Bloemenliefhebber

Massimo Iodice is geboren in 1970. Hij groeide op in Napels en is nu een referentiepunt voor veel collega’s en bureaus die zijn kunst kiezen voor de meest prestigieuze klanten. Hij heeft al meer dan duizend evenementen georganiseerd en woont nog steeds gesloten in zijn laboratorium. Maar waarom? “Omdat ik niet met bloemen werk, ik leef met bloemen. Ik voel me op mijn gemak tussen de bloemen. En ik moet ze de hele tijd om me heen hebben en altijd kennis maken met nieuwe soorten. Daarom is naast de lokale telers, waarvan veel zich in mijn omgeving bevinden, het Nederlandse aanbod erg belangrijk. Nederland is “de markt”. Het geeft je de mogelijkheid om te kiezen, niet om tevreden te zijn met wat je hebt, maar om te studeren en om te onderzoeken. In één woord, om te groeien”. En net als hij, groeit het vermogen van Italiaanse bloemisten om een nieuw seizoen uit te vinden met de dag. 

florist Naples
freesia inspiration

Mysterieuze freesia

 

We vroegen Massimo om een inspirerend Freesia-arrangement voor ons te maken. Freesia is een veelgebruikt product door bloemisten. Vooral in deze tijd van het jaar zien we de freesia veel, en vaak voor een goede prijs. Maar de Freesia is eigenlijk een heel bijzondere bloem. “Ik hou van Freesia omdat het een bloem uit het zuiden is, zegt Massimo Iodice. Ze worden in de zon geboren en leven in de zon. De bloem is eerst gesloten, totdat zij plotseling opent en explodeert met kleuren. Een extase van parfum, maar toch een discrete, bijna stille, bloem. En weet je waarom ik ze leuk vind? Het komt door hun geschiedenis. Het zijn oude bloemen, maar nooit bestudeerd door botanici. Ze staan in geen enkel archief, alsof de bloem nooit heeft bestaan. Een teken van mysterie. Iets nieuws om te ontdekken. Dat is de reden dat ik ze altijd in de boeketten van jonge geliefden stop.”

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig