Hoezo, chrysanten saai? Dan heb je de collectie van Zentoo nog niet gezien. De vijftien gepassioneerde kwekers van onze flourishing partner hebben samen één doel: iedereen net zo fan maken van chrysanten als zij zijn.

Als de nachten langer worden en de dagen grauwer, kan iedereen wel wat kleur gebruiken. Lang leve de chrysant! Natuurlijk zijn ze het hele jaar verkrijgbaar, maar juist in de herfst kunnen en willen we niet meer zonder. Ze maken de herfst in jouw bloemenwinkel en mogen niet in herfstboeketten ontbreken.

chrysanthemum

Keuzestress

Chrysanten gaan way back. De bloem die haar oorsprong in Azië heeft, vond in 1700 de weg naar Europa. Waar de chrysant ooit alleen in de ouderwetse goudgele kleur bestond, komt ze nu letterlijk in alle vormen, kleuren en smaken. Van zacht, pluizig, springerig en sierlijke, in geel, roze en lila tot oranje-goud. Hallo keuzesstress.

Van der Plas koopt de herfstbloeiers graag in bij Zentoo. Een groep gepassioneerde kwekers met allemaal hun eigen ‘tuin’, die hun passie en kennis met elkaar delen om samen steeds betere bloemen te kweken. Waar de ene kweker sterk is in sterke stelen, spoort de andere teler altijd nieuwe rassen op. Samen biedt de groep kwekers de complete regenboog aan chrysanten.

Groene chrysanten

Het is voor de kwekers van Zentoo vanzelfsprekend om hun kleurrijke chrysanten zo ‘groen’ mogelijk te maken. Zo zijn hun producten gecertificeerd met MPS-A en MPS-GAP. “Onze gewasbescherming is maximaal biologisch”, vertelt Danny van Uxffelen namens Zentoo. “We gebruiken zo min mogelijk chemische middelen en telen onze chrysanten neonicotionide-vrij, oftewel bij-vriendelijk.”

Daarnaast gebruiken de kwekers duurzame energiebronnen. “Voor de groei van onze producten benutten we onder meer CO2 dat een restproduct is uit de processen van Shell in Rotterdam. Onze kassen verwarmen we onder meer met aardwarmte en restwarmte van energiecentrales in plaats van aardgas. We wekken veel elektriciteit zelf op met grote aantallen zonnepanelen en zetten steeds meer in op led-verlichting. Zo maken onze chrysanten de wereld vrolijker, in alle opzichten.”

Green chrysanthemum
chrysant salm paars en rood

Gouden bloem

Letterlijk betekent chrysant ‘gouden bloem’. Dat vinden wij geen gekke omschrijving voor deze najaarsschoonheden, hoewel de najaarsselectie van Zentoo dit jaar vooral zalm, lila en oranje, paars en donkerrood kleurt. Helemaal volgens de laatste trends en perfect voor een knusse herfst.

Hadden we al laten doorschemeren waarom we zo van chrysanten houden? Ze zijn sterk, staan stevig op hun voetstuk en blijven heel lang schitteren in de vaas. De bloem staat symbool voor geluk, eerlijkheid, trouw en een lang leven. Een mooiere wens kun je iemand toch niet geven? En als jij nou nog geen fan bent van chrysanten, weten wij het ook niet meer.

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig