M. Het bedrijf van Mathot is in de jaren ’80 begonnen met een breed scala aan tuinplanten. Hun kwekerij was ongeveer een hectare groot, gelegen in Tempel, Zuid-Holland. Alle planten werden geleverd in Boskoop. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een moderne kwekerij van ruim 12,5 hectar en kweekt exclusieve Pernetttyas. M. Mathot is onze kweker van de week

Het kweken van Pernettyas

De Pernettya is een 2-jarige teelt die veel werk met zich meebrengt. M. Mathot begint rond september met snijden. Ze kweken elk jaar ongeveer 3 miljoen Pernettya stekken in hun kassen. Hier worden de stekken verzorgd zodat ze wortelen. Rond maart worden deze gewortelde stekken opgepot in de gewenste potmaten. Een jaar later worden de Pernettya’s opgehaald, schoongemaakt, gesorteerd en met een vorkheftruck naar het containerveld gereden. Hier worden ze met tussenruimte opgesteld om aan alle kanten voldoende licht te krijgen.

Snijanthurium van Anthogether
In de kas bij Anthogether

De natuur kan zijn gang gaan

Eén mannelijke plant kan tot dertig vrouwelijke planten bestuiven. De mannelijke planten worden ook in de velden gezet en wanneer de eerste Pernettya-bloemen in mei beginnen te bloeien, trekken deze bloemen bijen aan, die de planten bestuiven door van de ene bloem naar de andere te vliegen. Zo bereikt het stuifmeel van de mannelijke planten de vrouwelijke planten. In juni worden de laatste bloemen bestoven en beginnen de eerste vruchten te zwellen. Dit gebeurt de hele zomer door, en vanaf augustus beginnen de eerste kleuren op de bessen te verschijnen en zijn de Pernettyas klaar om te worden afgeleverd.

Pernettya

De Pernettya is een van de mooiste bessenstruiken. Schitterend voor de tuin, of het nu direct in de grond is of in een mooie pot. De Pernettya is verkrijgbaar in verschillende kleuren, die leuk zijn om te combineren, laat de natuur maar komen. De bessen kunnen wit, lila, roze, karmijnrood, briljantroze, donkerrood of wit met roze vlekken zijn.

Anthurium Denali

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig