Het is voorjaar en dat betekent dat het Hollandse ranonkelseizoen van start is gegaan! Deze bijzondere bloem weet harten te stelen tot ver over de grens. We gaan op bezoek bij kwekerij van Egmond in Valkenburg waar Jan van Egmond samen met zijn zoon Mark, onder andere excentrieke  ranonkels in meer dan 26 soorten kweekt!

HBX Pot Leuca Brick

“Het Hollandse ranonkelseizoen is drie weken geleden van start gegaan en loopt door tot midden mei. Daarna richten we ons tot juli puur op bruiloften, de kleuren die we dan kweken zijn wit, roze, champagne en abrikoos,” zegt Jan in zijn kas. Hoewel Jan al meer dan dertig jaar bloemen kweekt, kweekt hij pas sinds zes jaar ranonkels. Dat pakte hij meteen goed aan: de ranonkels kweekt hij in zesentwintig soorten, waarvan twintig kleuren in azure en zes kleuren amandine het hele seizoen door. “Van elke kleur hebben we vier bedden in de kas, zo is er altijd voldoende beschikbaar van iedere kleur!”

Het hele jaar rond productie 

Naast ranonkels groeien ook campanula’s, dianthus green wicky, achilleas en limonium  bij Kwekerij van Egmond. “Die afwisseling vind ik leuk. Daardoor draait de kwekerij het hele jaar rond productie, alleen half januari tot eind februari lassen we een rustperiode in,” zegt Jan.

Sinds zes jaar is zijn 23-jarige zoon Mark ook eigenaar van het familiebedrijf. Vader en zoon hebben geen personeel. Mark: “We rekenen het zo uit dat we het met zijn vieren de in totaal 15K m2 kas aankunnen. Als klein jongetje liep ik al op de kwekerij rond en op mijn 17e begon ik in de kwekerij. Ik heb nog een sportopleiding geprobeerd, maar daar dat was toch niet mijn ding… De bloemen riepen mij en zo stapte ik de zaak in!”

Kwekerij van Egmond
Renoncules dans la serre

Duurzame ranonkels

De ranonkels staan in een kas zonder energie en dat betekent geen lampen, geen verwarming en geen gas. De bloemen zijn in de volle grond geplant. “We proberen zo duurzaam mogelijk te kweken. Ranonkels hebben het graag koud. Als de plant het te warm krijgt, stopt de ranonkel met bloemen geven en gaat het met ‘rust’. De energie gaat dan in de wortels in plaats van de bloemen zitten. Vandaar dat we in augustus geen ranonkels kweken, dan is het te warm en te veel licht,” legt Jan uit.

Iedere bloem is uniek

De Hollandse ranonkels vult de buitenlandse import van ranonkels goed aan. De import ranonkels komen in oktober en november aan en als deze import opraakt, neemt de Hollandse ranonkel het stokje over. Maar wat maakt de ranonkels nou zo bijzonder? Daarover zijn Jan en Mark het unaniem eens: “Iedere dag ziet deze bloem er weer anders uit! Een ware metamorfose: de ranonkel is eigenwijs. Je krijgt nooit 100 procent uniformiteit, maar dat maakt deze bloem juist zo mooi. Ranonkels zijn allemaal een beetje verschillend, je vindt nooit twee die precies gelijk zijn. Het zijn net mensen: iedere bloem is uniek!”

Ranunculus in the greenhouse light pink

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig