Rozeninkoper Arie Messemaker begon ooit als lijnlijder naar Duitsland en verloor z’n hart aan de roos. Sindsdien werkt hij – inmiddels 21 jaar – op de afdeling Inkoop en groeide ‘zijn’ Red Naomi roos uit tot de belangrijkste, in Nederland gekweekte rode roos in het topsegment rode rozen. Vandaag gaat van der Plas op bezoek bij kwekerij Porta Nova die deze oogverblindende rozen kweekt!

Hoewel Arie niet uit een sierteeltfamilie komt, raakte hij toch verknocht aan de branche. “Tijdens mijn lijnrijdersperiode leerde ik veel over sierteelt en later op de klok, kreeg ik passie voor rozen. Eerst was dat de kleinbloemige en de trosroos, inmiddels doe ik voornamelijk grootbloemige Nederlandse rozen.”

Zintuigprikkelende roos

De Red Naomi roos is zijn favoriet vanwege de geweldige eigenschappen en vol passie vertelt Arie over dit unieke exemplaar: “Ze is dé roos met een perfect rode kleur en een zachte fluweelachtige tint. Daarnaast is de Red Naomi de enige grootbloemige rode roos die de zintuigen prikkelt. Geen enkele andere rode roos op de markt heeft meer bloemblaadjes dan Red Naomi!”

Deze roos die in 2006 op de bloemenmarkt werd geïntroduceerd, spreekt niet alleen tot Arie’s verbeelding. De Red Naomi is inmiddels uitgegroeid tot verreweg de belangrijkste, in Nederland gekweekte, rode roos in het topsegment voor rode rozen. “Naomi heeft het allemaal: lange stelen, een geweldig grote knopgrootte, weinig doorns en niet onbelangrijk: een bijzonder lang vaasleven. Ruim twee weken kan je genieten van haar volle knop met grote rode, licht geurende bloemblaadjes,” zegt Arie.

Roses naomi rouges
Compratore di fiori Arie da Van der Plas red naomi

Milieuvriendelijk gekweekt

De roos met een luxueuze uitstraling koopt Arie in bij kwekerij Porta Nova. Het hoogtepunt ligt ieder jaar weer rondom Valentijn als de Red Naomi niet aan te slepen valt. Porta Nova is sinds 2005 gespecialiseerd in het kweken van de rozensoorten Red en White Naomi. Arie: “Bij Van der Plas staat de bloemist op één en daarom streven we ernaar om de kwaliteit hoog te houden. Daarin is Porta Nova een perfecte partner!” Hierbij heeft de kwekerij maar één doel: rozen kweken van de hoogste kwaliteit die het milieu zo min mogelijk schaden.

Dat resulteert in het voornamelijk gebruik maken van regenwater, het kopen van CO2 uit de havens van Rotterdam om de rozen te laten groeien en een speciale ‘Greenroom’ waar onder andere geen gebruikt wordt gemaakt van gas. Aldus premium kwaliteit gecombineerd met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Zeg nou zelf, wat ruikt aangenamer en ziet er beter uit dan een roos die duurzaam geteeld is?

Rozen vervelen nooit

Rozen zijn dan jaarrond beschikbaar, voor Arie worden rozen nooit saai. “Ik ben veel op pad om nieuwe rozensoorten te ontdekken en werk samen met veredelaar Dummen Orange. Iedere week is weer anders in handel! Rozen vervelen nooit.”

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig