Duurzaamheid is uit geen enkel beleidsplan meer weg te denken. En het belang van duurzaamheid blijft de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dit heeft men bij Porta Nova maar al te goed begrepen. Wij gingen langs en spraken met Aad van Luijk over de manier waarop zij de premium kwaliteit van rozen combineren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Porta Nova is gespecialiseerd in het kweken van de rozensoorten Red en White Naomi! Dit doen zij sinds 2005. Hierbij heeft Porta Nova maar één doel: rozen kweken van de hoogste kwaliteit die het milieu zo min mogelijk schaden. In het kader van dit motto maken ze voornamelijk gebruik van regenwater en kopen ze CO2 uit de havens van Rotterdam om de rozen te laten groeien. Daarnaast hebben ze een speciale ‘Greenroom’ laten bouwen.

Kwekerij zonder gas

De Greenroom van Porta Nova is dé plek waar de energie vandaan komt voor de zogeheten ‘climators’. Deze zorgen ervoor dat de kas in de winter lekker warm is en in de zomer koelen ze de kas af. Hierdoor is het altijd de perfecte temperatuur voor de rozen om te groeien. Maar waar komt de energie vandaan die hiervoor nodig is? Daarvoor moeten we 100 meter de grond in. ‘Daar is de temperatuur zeer stabiel’, zegt Aad van Luijk. ‘Ons water blijft daardoor maandenlang warm of koud. Wij kunnen het water dat we nodig hebben dan gewoon oppompen. Zo gebruiken we geen gas of andere niet-duurzame methoden om warmte op te wekken.’

Hyacint inspiratie
Hyacint inspiratie

Voor de toekomst

Porta Nova is niet van plan om het alleen bij de Greenroom te laten. ‘We zijn iedere dag op zoek naar manieren om nog meer te verbeteren’. Ze zijn al een tijdje bezig met ledlampen en zijn ook van plan om binnenkort de verpakkingen aan te pakken. ‘Ooit zullen we het perfecte recept hebben voor duurzaam kweken en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.’

Kwaliteit en duurzaamheid

Vaak wordt er gedacht dat kwaliteit en duurzaamheid niet samengaan. Hier denken de mensen van Porta Nova anders over. Zij vinden namelijk dat de twee verbonden zijn met elkaar. Het kweken van een premium product betekent namelijk dat je het beste wilt voor de bloem: een stabiel klimaat, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en een scherp oog voor detail. Zo heeft Porta Nova het beste van beide: een schitterend product van hoge kwaliteit met zo min mogelijk schade aan het milieu.

‘Wanneer je de Green Room binnenkomt, is natuur het laatste wat in je opkomt. Maar toch is deze ruimte volledig in lijn met ons streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.’ Bekijk de video om te zien hoe de Green Room werkt!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig