Ze staan voor moed, kracht en succes en weten direct alle aandacht te trekken. Met de kleurrijke, exotische zomerbloem Celosia haalt u een waar kunstwerk naar uw bloemenwinkel. Ook al laat de tropische bloem zich niet makkelijk telen, familiebedrijf Bosbloemen in ’s-Gravenzande doet het al jaren, met veel succes. We nemen een kijkje in hun kas.

Wanneer je het familiebedrijf van Koos, Marieke en Philip Bos inloopt, valt je mond even open. Overal waar je kijkt zie je de rode, gele, oranje, roze en groene kunstwerkjes. Zijn het vlammen, hanenkammen of toch kroontjes? Nee, het zijn Celosia’s. Deze (sub)tropische zomerbloemen groeien oorspronkelijk onder de zon in Azië, Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika. Niet voor niets betekent de naam Celosia: ‘brandend’.

Celosia in lila gelb grün orange

Uitdaging

Kweker Koos Bos begon in zijn kas ooit met het kweken van chrysanten. Samen met zijn vrouw en zoon wilde hij daarbij in het zomerseizoen een bijzondere zomerbloem telen. Toen ze de Celosia ontmoetten, waren ze direct verkocht. “Celosia is qua teelt erg lastig”, geeft Koos toe. “Er zit veel teeltwerk in en de bloem wil elke dag weer iets anders. Maar van zo’n uitdaging houden wij wel. Als je het goed doet en er veel tijd, aandacht en energie in steekt, krijg je werkelijk een schitterend product.”

De bloemproductie van de kunstige Celosia vindt plaats van april tot oktober. Vanuit hun kassen in het Wesland levert familiebedrijf Bosbloemen dit seizoen zo’n 4 miljoen stelen in vijf verschillende kleuren: roze, oranje, rood, groen en geel. Hun prachtige partijen Celosia’s voor het Decorum assortiment hebben een constante kwaliteit van de sterke ‘Act-serie’. De stelen hebben een standaardlengte van 75 centimeter. Philip levert elk seizoen weer zijn zwaarste sortering uit, met de complimenten van bloemisten uit de hele wereld.

Veelzijdig

De vurige en veelzijdige Celosia’s stelen eigenlijk overal de show. Los in een vaas, gecombineerd in verschillende kleuren of als eyecatcher in een stijlvol boeket. Het zijn stuk voor stuk knallende kunstwerkjes op een steel. Aangezien Celosia’s staan voor moed, kracht en succes, zijn ze eigenlijk bij iedere gelegenheid wel gepast – van diploma-uitreiking tot nieuwe baan. Een subtropische plant kweken in een koud land als Nederland: kan dat wel duurzaam?

Celosia in giallo

“Met behulp van de modernste technieken en actuele eisen proberen wij een zo hoogwaardig product te telen, met zo weinig mogelijk middelen. We zijn dan ook Globegab en MPS A gecertificeerd”, zegt Philip trots. “We gebruiken al het water dat we opvangen weer terug in de teelt. Daarnaast hebben wij zonnepanelen en werken wij met een warmtekrachtkoppeling, waarmee we gas omzetten in stroom, warmte en CO2, wat we allemaal gebruiken in onze kas.”

Celosia in bouquet

Tips voor in de winkel

De Celosia hoeft niet gekoeld te worden. Als dit wel gebeurt, dan liever niet kouder dan 10 graden. Wel zijn Celosia’s gek op helder, schoon water. Snijd je de stelen elke dag in een schuine hoek een centimeter af en ververs je het water in de vaas, dan blijven ze het langst stralend mooi!

Wil jij ook een kijkje nemen in de kas van familiebedrijf Bosbloemen? Bekijk hier de video!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig