Naarmate de zomer vordert, zie je deze knoppen in kleuren variërend van fris wit, lichtroze, rood tot zelfs diepblauw – steeds verder opengaan in menig tuin. De Hydrangea – in de volksmond ook wel hortensia genoemd – is een van de populairste planten in Nederland. En terecht! Deze veelzijdige én oersterke plant is een musthave voor iedere bloemist!

 

De Hydrangea is een beeldschone sierheester die wel zowel in de volle grond, als potplant én als snijbloem geliefd is. Als snijbloem staat hij prachtig mono in een vrolijke vaas, maar ook in een zomers boeket doet hij het altijd goed. Daarnaast is de hortensia gemakkelijk te drogen, zodat de klant er jaarrond van kan genieten. De hortensia is een veelzijdige trendy blikvanger in uw winkel!

Giardino ortensia bianca

Hortensia als sierlijke snijbloem

De hortensia als snijbloem wint steeds meer terrein in de bloemsierkunst. De populaire verse bloemen zijn verkrijgbaar van maart tot en met september en de doorgekleurde bloemen van juni tot en met november. Zowel de Verena rose als de Sneeuwbal zie je steeds vaker in boeketten. De Sneeuwbal hortensia (Hydrangea ‘Annabelle’) is de populairste hortensia in Nederland.

Fan van blauwe bloemen? Ga dan voor de Verena blauw (Hydrangea Macrophylla). Toch liever populair paars? Dan is de Ruby Aubergine de perfect keuze voor jouw boeket. Voor welke kleur of soort hortensia je ook kiest, ze staan allemaal even beeldig in een zomers boeket!

Extra lang genieten

Wist je dat snijhortensia’s de kleur houden van het moment dat ze afgesneden worden? Ze kleuren na het snijden niet langer door. Het plezierige aan deze snijhortensia’s is dat ze makkelijk drie tot vier weken stralen in een vaas! Neemt de bloem geen water meer op en hangt het blad wat slap? Dan kan je ervoor kiezen om deze sierheester te drogen – bijvoorbeeld als decoratie achter in uw winkel. Haal hiervoor het water uit de vaas en verwijder het blad van de bloemstelen en zet de bloemen terug in de vaas zonder water. Oneindig veel plezier van deze schoonheid!

geschnittene Hortensien grün und blau
Hydrangea as a garden plant purple dark pink

Hortensia als begeerlijke buitenplant

De verzorging van een hortensia is allesbehalve moeilijk en met de juiste verzorging geniet uw klant ieder jaar weer van deze uitbundig bloeiende buitenplant! Ze zijn niet gevoelig voor ziektes en genieten een uitzonderlijk lange bloeiperiode. Zowel als haag, in een border of pot komen ze volledig tot hun recht. De beeldschone sierheesters zijn dol op water en staan het liefst niet in de volle zon. In een kleiachtige en vochthoudende grond doen ze het extra goed.

Het markante is dat de zuurgraad van de grond de kleur van de hortensia beïnvloedt. Zure grond laat de hortensia richting blauw verkleuren en in een kalkrijkere grond kleurt de bloem richting roze. Zo kan de klant zelf ‘spelen’ met de kleur door meer kalk of juist tuinturf en aluminiumsulfaat aan de grond toe te voegen. Er is altijd een hortensia passend bij de wens van de klant… Kortom: deze winterharde plant is een musthave voor iedere bloemist!

Alle foto’s in dit artikel komen uit het nieuwe zomernummer van het inspiratiemagazine 365-Dagen-Bloemen. Heb jij de laatste zomertrends al ontdekt?

Gratis inspiratie
ontvangen?

My Newsletter

By

What type of content do you plan to share with your subscribers?

Geen spam en je gegevens zijn veilig